We zullen je laten zien hoe jij jouw social media planning voor 2019 kunt verbeteren, zoals bijvoorbeeld het vinden van de juiste statistieken voor het identificeren van jouw doelgroep en nog veel meer.

Bij het ingaan van de laatste paar maanden van 2018 is het echt tijd om een social media marketingstrategie voor 2019 voor jouw merk te overwegen.

Een succesvolle marketingstrategie voor de social media moet duidelijk, beknopt en meetbaar zijn. Het moet ook jouw doelstellingen voor de social media in 2019 schetsen en hoe je deze gaat bereiken.

Vier op de tien internetgebruikers zeggen dat ze hun favoriete merken op social media volgen en een kwart van de mensen volgt merken waarvan ze denken dat ze die willen gaan kopen. Daarom is het noodzakelijk om jouw social media marketingstrategie goed te krijgen.

In deze handleiding voor het maken van een effectieve marketingstrategie voor de social media zullen we vijf actiegerichte stappen gaan bekijken, die je moet nemen om ervoor te zorgen dat jouw merk een ambitieuze maar toch haalbare social media marketingstrategie produceert. Laten we maar snel beginnen…

 

Stap 1: Audit de prestaties van dit jaar op de social media

Voordat je kunt gaan nadenken over de social media marketingstrategie van volgend jaar, is het cruciaal dat je een diepgaand inzicht krijgt in de prestaties van jouw merk op de social media in 2018.

Bekijk de statistieken van elk social kanaal aandachtig, zodat je kunt zien waar en hoe je leads hebt gegenereerd, verkeer naar jouw website hebt geleid, volgers hebt gecreëerd en meer conversies hebt gegenereerd.

Zorg ervoor dat je deze resultaten afstemt op de doelen die je stelt voor jouw marketingstrategie 2018. Hoewel een groot aantal likes en shares van een bepaalde campagne die je beheert er misschien bemoedigend uitzien, moet je uiteindelijk ervoor zorgen dat elke campagne zijn specifieke vooraf gedefinieerde doelen behaald.

Door het bijhouden van statistieken op social media met betrekking tot de doelen van jouw merk, kun je controleren of jouw prestaties in termen van ROI (return on investment) op de social media succesvol zijn geweest.

Nadat je de prestaties op de social media van dat jaar volledig hebt onderzocht, krijg je een duidelijk inzicht in jouw successen en mislukkingen van 2018. Je kunt deze informatie vervolgens gebruiken om een effectieve social media marketingstrategie voor 2019 te plannen.

 

Stap 2: Omschrijf jouw social media marketing doelstellingen voor 2019

De marketing doelstellingen voor social media moeten altijd nauw worden afgestemd op de bredere doelen van jouw bedrijf. Marketing doelstellingen kunnen, afhankelijk van jouw branche, de grootte van jouw bedrijf, jouw doelgroep, jouw concurrentie en vele andere factoren sterk variëren. Mogelijke doelstellingen kunnen echter zijn…

 • Het vergroten van de merkbekendheid
 • Het genereren van verkeer naar jouw website
 • Het opbouwen van een community op social media
 • Het genereren van leads
 • De verkoop stimuleren

Jouw social media audit moet ook bijdragen aan het stellen van doelen, omdat je daarmee een duidelijk beeld krijgt van wat er het komende jaar moet worden bereikt.

S.M.A.R.T. doelen

Wanneer je je doelen voor de social media marketingstrategie voor 2019 vastlegt, bepaal je met behulp van de criteria van S.M.A.R.T. hoe het succes eruit zal gaan zien voor elk van deze doelen en hoe je bijhoudt wat bijdraagt aan dit succes. S.M.A.R.T. staat voor…

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Deel elk doel in stukjes op, leg vast wat je wilt bereiken, zodat je meetbare en haalbare doelen hebt om naartoe te werken. Bepaal vervolgens welke belangrijke statistieken moeten worden gebruikt om jouw voortgang naar jouw doelen te meten. 

Als je bijvoorbeeld als doel hebt om leads te genereren, welke statistieken moet je dan bijhouden en wat zijn de meetresultaten voor succes?

 • Aantal leads – geef aan hoeveel leads je wilt verzamelen en hoe dit aantal over de verschillende social media platformen wordt verdeeld.
 • Content statistieken – houd statistieken bij op basis van het soort content, ontwerpen, afbeeldingen, advertentiecampagnes enz. om inzicht te krijgen in welke content het beste presteert.
 • Gedetailleerde data – zoek uit welke impact jouw doelstellingen voor de social media op lange termijn op jouw bedrijf hebben. Analyseer welke social kanalen, campagnes, content en andere elementen leads genereren, die vervolgens kunnen worden omgezet in betalende en terugkerende klanten. Deze data kunnen vervolgens worden gebruikt om de ROI te bewijzen.
 • Door jouw doelen te definiëren en te weten welke meetgegevens moeten worden bijgehouden om succes te kunnen meten, wordt jouw marketingstrategie voor de social media onmiddellijk een nuttig en werkbaar document.

Het is onvermijdelijk dat je tal van aannames zult hebben over jouw publiek. Maar om jouw fans en volgers op de social media echt te kunnen begrijpen, moet je je data analyseren. Het analyseren van de data stelt je in staat om belangrijke informatie te identificeren, zoals…

 • Demografische gegevens – leeftijd, geslacht, interesses, opleiding, werk, etc.
 • Onderwerpen die zijn besproken, opmerkingen die zijn geschreven, hashtags die zijn gebruikt en berichten die zijn gevonden en gedeeld.
 • Het totale aantal verschillende netwerken.

Zodra je een beter inzicht in jouw doelgroep hebt en weet hoe zij zich gedragen op de social media, is de volgende stap het creëren van persona’s om je doelgroep te kunnen bepalen.

Stap 3. Maak persona’s om je doelgroep te kunnen bepalen

Wat voor een bedrijf je ook hebt, jouw publiek zal bestaan uit verschillende publieksgroepen. Splits de gegevens uit om erachter te komen wie jouw verschillende doelgroepen zijn, waar ze allemaal rondhangen op de social media, met welke content ze zich bezighouden en meer.

Per doelgroep moet je vervolgens een persona maken, zodat je duidelijk kunt definiëren wie je volgers zijn. 90% van de bedrijven die persona’s gebruiken zegt dat dat heeft geleid tot een beter begrip van de klanten.

De inzichten, die uit jouw persona’s komen, moeten worden gebruikt om jouw marketingstrategie voor de social media aan te passen. Het moet je helpen om duidelijke strategieën te kunnen ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je met alle doelgroepen op de social media kunt communiceren. Persona’s van de doelgroep moeten informatie verschaffen voor het maken van content, marketing campagnes, advertentietargeting en veel meer om de conversies te garanderen, die jij in jouw doelstellingen hebt opgenomen.

 

Stap 4: Identificeer distributiekanalen en belangrijke tijden om te posten

Het is belangrijk dat je je belangrijkste distributiekanalen identificeert en jouw strategieën voor elk kanaal definieert. Statista heeft in 2018 de belangrijkste social media platforms voor marketeers wereldwijd geïdentificeerd.

Zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien, zei 67% van de marketeers dat Facebook hun meest effectieve social media kanaal was, met Instagram op 10%, Twitter op 5% en Pinterest op slechts 2%.

Hoewel deze generieke statistieken nuttig kunnen zijn om een groter plaatje te bieden, is kennis van hoe jouw eigen merk en publiek op de social netwerken communiceren veel krachtiger.

Onderzoek zal de social media platforms kunnen aantonen waar jouw publiek het meest actief is en zich bezighoudt met jouw niche en merk. Dit zal je helpen om bepalen waar het overgrote deel van jouw middelen naar toe moet gaan.

 

Bepaal voor elk social media platform de doelstelling

Jouw marketingstrategieën zullen voor elk social media platform weer anders zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je Facebook gebruikt om via jouw Facebook-pagina en -groepen een interactieve community te maken, terwijl je op Instagram jouw producten via prachtige afbeeldingen promoot.

Jouw marketingstrategie voor de social media moet het doel van jouw merk op elk social media platform documenteren. Je kunt vervolgens jouw content en acties op elk platform dienovereenkomstig aanpassen. Gebruik jouw audit van 2018, evenals jouw doelgroepgegevens en persona’s om je te helpen het doel van elk kanaal te bepalen en welke content daar het beste bij past.

Als vuistregel kun je deze onderverdeling van de grote netwerken onthouden:

 • Facebook – Facebook verzendt veel verkeer. Meer dan enig ander netwerk. Omdat het gericht is op nieuws en entertainment, moet je je content licht en vermakelijk houden. Video content presteert hier het beste.
 • Twitter – Twitter is meer een nieuwsplatform. Content curatie en retweeten worden hier dus aangemoedigd. Je moet je zeker op de trending-hashtags en de onderwerpen focussen.
 • LinkedIn – Het professionele netwerk waarin artikelen uit de industrie, interessante gegevens en korte, bondige zinnetjes een groot bereik hebben.
 • Instagram – Een platform dat perfect is voor visuele merken. Afbeeldingen, leuke quotes en korte video’s doen het hier goed.
 • Pinterest – Ook ideaal voor visuele merken omdat deze volledig is afgestemd op beeldmateriaal. De meeste gebruikers komen hier om inspiratie op te doen.

 

Bepaal de belangrijkste tijden om te posten

Er is veel onderzoek gedaan naar wanneer merken zouden moeten posten. Als je weet wanneer jouw publiek het meest actief is op de social media, kun je op het optimale moment voor jouw merk content plaatsen, zodat de hoogste niveaus van betrokkenheid worden gegarandeerd.

Data die zijn verzameld uit een grote verscheidenheid aan bronnen hebben ons in staat gesteld om de topdagen en de beste tijden om te posten op de social media te identificeren. Laten we eens kijken…

 • Facebook – de beste dagen om te posten zijn woensdag, donderdag en vrijdag, met als belangrijkste tijd 12.00 -16.00 uur.
 • Instagram – de beste dagen zijn maandag, woensdag, donderdag en vrijdag en de belangrijkste tijd is tussen 11.00 en 13.00 uur.
 • Twitter – de beste dagen om te posten zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag rond 12.00 uur.
 • LinkedIn – om te posten is dinsdag, woensdag of donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur de beste tijd.

Natuurlijk moet je samen met deze data jouw eigen publiek bestuderen en bekijken wanneer ze het meest actief zijn op de social media. Door deze bevindingen te combineren, weet jij precies wanneer jouw merk op elk kanaal moet worden gepost om ervoor te zorgen dat je contact met jouw doelgroep kunt maken.

Deze informatie kan vervolgens weer als onderdeel van jouw marketingstrategie voor de social media worden gebruikt om een nauwkeurig en succesvol posting schema te maken.

Stap 5: Houd je concurrenten in de gaten

De laatste stap naar het creëren van een succesvolle marketingstrategie voor de social media is om je concurrenten in de gaten te houden. Je zou moeten identificeren…

 • Wie zijn jouw voornaamste concurrenten?
 • Welke social media kanalen gebruiken ze om met hun publiek contact te maken?
 • Wat doen ze goed en wat doen ze minder goed?
 • Welke content posten ze en hoe presteert die?
 • Waar moeten ze op de social media verbeteren?

Het volgen van het sentiment rond de merken van de concurrenten en binnen jouw eigen niche is ook belangrijk. Zo heb je een beter inzicht in welke belangrijke termen uit de industrie trending zijn, op welke content en campagnes ze reageren en hoe de strategieën van de concurrenten in de loop van de tijd veranderen.

Door inzicht te krijgen in jouw concurrenten en te begrijpen hoe zij omgaan met hun doelgroepen, krijg jij een beter inzicht in jouw markt. Je kunt deze inzichten vervolgens gebruiken om jouw marketingstrategie voor de social media beter te informeren.

 

Nog wat laatste tips voor het maken van een marketingstrategie voor de social media in 2019

Zoals je kunt zien, is er veel te overwegen voor jouw marketingstrategie voor de social media in 2019. Gebruik de data van jouw social media audit van 2018 en zoek gedetailleerd om belangrijke informatie over jouw prestaties op de social media, het gedrag van jouw publiek en de acties van jouw concurrenten te vinden.

Dit zal ervoor zorgen dat je goed uitgerust bent om een precieze, werkbare en doelgerichte marketingstrategie voor de social media te kunnen ontwikkelen.

Voor meer informatie, kun je vandaag nog contact met ons opnemen aanvragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *